3 Tips om meer assertief te zijn

//3 Tips om meer assertief te zijn

Vaak is het moeilijk om relaties en situaties in je leven beter te maken. We vermijden vaak lastige gesprekken, omdat we de relatie niet willen breken. Totdat je het kookpunt bereikt en je alles uit laat. Assertiviteit zijn betekend niet dat je agressief moet reageren. Weglopen van moeilijke gesprekken en over je heen laten lopen maakt het leven altijd moeilijker. Niet direct, maar wel op langer termijn. Door assertief te zijn kom je voor jezelf op. In het begin is het moeilijk, maar uiteindelijk wen je eraan en zie je dat het een soort kracht geeft. Als je het nog niet alleen aandurft kun je altijd een cursus assertiviteit nemen. Hier staan 4 tips wat een assertiviteit cursus met je kan doen

Je bent al lang onzeker over jezelf, maar het is tijd om helemaal jezelf te kunnen zijn en je onzekerheden los te laten. Het word tijd om in jezelf te investeren en een lichter en leuker leven op te bouwen.

1. Begin klein

Voor de beste resultaten is het belangrijk dat je dat stap voor stap doet. Je kunt niet oppeens veranderen in een super assertief persoon. Mensen raken in de war en kunnen je niet respecteren. Laat eerst je vrienden en familie om je heen laten wennen. Geef je grenzen aan en durf nee te zeggen. Je gaat steeds een stukje verder. Blijf groeien en groeien.

2. Zeg nee

Je vriendin wilt dat je op haar kat past. Je hebt er zelf geen zin in, want het gooit je schema in de war. Durf nee te zeggen, wat ook de reden is.  Als je iets niet wilt is dat een prima manier om iets niet te doen. Je moet je niet druk maken om andere mensen. Mensen worden vaak geintimideerd door andere mensen met een sterke mening. Laat die energie je niet opvreten. Wees bewust en in het nu.

3. Maak goede afspraken en reageer liefdevol

Als een situatie moeilijk is dan wachten we lang om dat probleem op te lossen. We stellen het steeds uit, maar snel reageren is vaak de beste manier. Het is soms moeilijk om die lastige brief te schrijven naar je baas. In de tussentijd denk je er constant aan. Probeer je moed bij elkaar te rapen en reageer er direct op. Wel liefdevol en duidelijk, maar laat het niet alleen bij deze mail hangen. Erover praten is de beste manier, je laat zien dat je zelfrespect hebt en je laat je niet makkelijk over je heen lopen. Je hebt ook geen intentie om de ander slecht te laten voelen.

4. Druk uit wat jij voelt en nodig hebt

Vaak denken we teveel aan een ander, maar wat wil jij? Hoe voel jij je? Zolang je jezelf als eerst voorop stelt en daarna pas de ander voel je je beter over jezelf. Probeer vaak wat andere mensen tegen je zeggen niet te persoonlijk te nemen. Iedereen heeft zijn eigen problemen en situaties wat hun gedrag verklaart. Probeer het te begrijpen. Het moet je niet angstig, boos of verdrietig maken. Heb meer empathy, maar laat wel zien waar je grenzen liggen.

5. Laat je schuldgevoel los

Soms als je assertief reageert kunnen er schuldgevoelens opkroppen. Je had op de dochter van je vriendin kunnen passen, maar je had geen zin. En nu moest zij iemand anders bellen, en heb je haar ongemak bezorgd. Dat geeft je een slecht gevoel. Maar bekijk het van de andere kant. Als je wel had opgepast had je ook een slecht gevoel. Dan was je vriendin blij, maar dan heb jij het gevoel alsof je je tijd aan het verspillen bent. Je voelt je een zwakkeling, omdat je geen nee durft te zeggen. Deze situaties zijn altijd lastig. Door jezelf te blijven, zorg je ervoor dat je je grenzen kunt bewaken. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen geluk. Zo leer je dat mensen niet zomaar over je heen kunnen lopen. Je moet wel aardig blijven, maar aardig zijn en over je heen laten lopen wil je niet. Voel je zeker over je beslissing. Wees trots dat je voor jezelf opkomt. Uiteindelijk moet jij voor je eigen geluk kiezen. Deze ervaring zorgt ervoor dat je meer vrijheid, controle en plezier in het leven krijgt. Als je het gevoel hebt dat je meer de leiding wilt nemen in je leven dan is een cursus leidinggeven misschien wel beter geschikt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *