Snijd je gras met een scherp mes. Een dof mes scheurt gras in plaats van het schoon te maaien. Beschadigd gras wordt geel, vereist meer water en voedingsstoffen om te herstellen en is vatbaarder voor ziekten. Het slijpen en balanceren van een mes drie keer per jaar is meestal voldoende om een goede snijkant te behouden, tenzij je veel stenen raakt.

Een slecht onderhouden mes scheurt gras, waardoor het vatbaarder is voor ziekten en meer voedingsstoffen nodig heeft om de schade te herstellen. Een ongebalanceerd mes verergert het probleem (en kan de lagers van uw grasmaaier beschadigen).

Meer informatie over gazons en onderhoud kunt u vinden op Graszodenkopen.nl

Een paar goede waterbeurten zijn beter dan veel sproeien (maar niet ’s avonds)

Diep water geven helpt bij het ontwikkelen van diepe wortels die ondergrondse watervoorzieningen aanboren. Licht besproeien zorgt alleen dat het gras en het oppervlak van de bodem nat wordt; dit stimuleert de groei van ondiepe wortels en vergroot de behoefte aan frequentere bewatering. Over het algemeen vereisen gazons 3/5 cm water per week (van u of moeder natuur), aangebracht met tussenpozen van drie of vier dagen. Maar dit varieert drastisch afhankelijk van de temperatuur, het type gras en de bodemgesteldheid. Gazons op zandige bodems hebben mogelijk twee keer zoveel water nodig, omdat het sneller wegloopt. Gazons in langzaam drainerende kleigronden hebben misschien maar de helft minder nodig.

Wanneer uw gazon zijn veerkracht verliest, of wanneer het verwelkt, waardoor de doffe groene onderkant van de messen bloot komt te liggen, heeft het water nodig. Als algemeen plan, bevochtig de bodem vochtig tot 10-15 cm de grond in, wacht dan tot het water weer tot de bovenste 5 cm alleen te zien is. Om erachter te komen hoeveel water uw sprinkler levert, zet u een maatbeker op het gazon, zet u uw sprinkler aan en zet vervolgens tijd aan hoe lang het duurt voordat het water een diepte van 2-3 centimeter heeft bereikt.

De beste tijd van de dag om water te geven is ’s morgens vroeg. De waterdruk is hoog, er gaat minder water verloren door verdamping en uw gazon heeft ruim de tijd om uit te drogen voordat het donker wordt. Gazons die ’s nachts nat blijven zijn gevoeliger voor ziekten die veroorzaakt worden door vochthoudende schimmels en andere schimmels.