Het is zover: u overweegt de aanschaf van een 3D printer. De kans is groot dat u zult kiezen voor een model dat werkt met het afzetten van lagen gesmolten thermisch plastic (ook wel Fused Deposition Modeling genoemd, kortweg FDM). De grondstof, zeg maar de inkt, van zo’n 3D printer wordt geleverd als een dunne draad thermisch plastic op een spoel: het filament. In dit artikel kijken we naar een aantal zaken die bij filament komen kijken, zoals: hoe werkt het precies, welke soorten zijn er, en waar kunt u 3D filament kopen?

Hoe werkt 3D filament

Als u filament heeft gekocht voor uw 3D printer, kunt u de spoel op een molen naast of in de printer hangen en het filament de extruder invoeren. In de extruder, in de spuitkop, wordt het filament zodanig verhit dat het smelt. Het gesmolten filament wordt dan als druppeltjes afgezet in lagen, waar het aan elkaar hecht tot één geheel. Na afkoeling heeft het thermisch plastic de vorm aangenomen van het object dat u wilde printen.

Welke soort 3D filament kopen

Er zijn verschillende soorten polymeren geschikt om te dienen als filament voor een 3D printer. De meest voorkomende polymeren zijn PLA en ABS, en daar zijn de meeste 3D printers ook geschikt voor. Er komen door technologische innovaties wel steeds meer polymeren bij voor 3D printen, zoals PET, Nylon, TPU en PC. De verschillen zitten vooral in de eigenschappen tijdens het printen en de kwaliteit van het resulterende materiaal.

Waar 3D filament kopen

Bij het aanschaffen van uw 3D printer moet u er goed op letten dat u vrij bent in de keuze van filament, tenzij u het niet erg vindt om vast te zitten aan dezelfde leverancier. U kunt tegenwoordig 3D filament kopen bij veel online speciaalzaken, maar ook grotere online warenhuizen leveren al filamenten. Er is genoeg keus en de meeste filamenten worden snel geleverd.