Een virtuele assistent is een droom voor veel ondernemers. Toch is het niet voor elk bedrijf geschikt. Hoe weet je of een virtual assistant voor jou is weggelegd? In dit blog leggen we het uit.

Allereerst zijn er twee soorten virtuele assistenten. Ook wel stromingen genoemd. De eerste betreft een Virtueel Professional, die heel breed inzetbaar is. Dit wordt ook wel een General Virtual Assistant (GVA) genoemd. Dit zijn professionals die een secretariële achtergrond hebben, waarbij zij directieleden ondersteunden of verantwoordelijk waren voor het officemanagement. Daarnaast hebben we ook Specialized Virtual Assitant (SVA). Dit zijn professionals met specialistische kennis, over bijvoorbeeld social mediamanagement, blogs schrijven, WordPress of design.

Alles uitbesteden

Helaas kunnen niet alle taken uitbesteed worden aan een virtuele assistent. Een virtueel professional kan veel werkzaamheden uit handen nemen, maar sommige taken die bepaalde kennis vereisen niet. Als ondernemer ben je één van de klanten van de virtueel professional. Dit betekent dat een VA niet volledig op de hoogte kan zijn van alles wat zich afspeelt in jouw specifieke bedrijfsbranche. Daarnaast beschikt de assistent niet over alle expertise, die jij als ondernemer wel hebt. Uiteraard kan deze kennis groeien naarmate een ondernemer en virtueel assistent langer met elkaar samenwerken.

Drukte opvangen

Vaak roepen ondernemers hulp in wanneer het al te laat is. Zij hebben dan een enorme achterstand opgebouwd, waardoor de takenlijst/mailbox overstroomt. Dit betekent dat er snel resultaat moet komen. Net als met andere nieuwe werknemers, zal de VA in het begin regelmatig vragen hebben of terugkoppeling willen. Dit kan irritatie opwekken bij de ondernemer, die het gevoel krijgt dat het wellicht sneller was gegaan als hij/zij het zelf had gedaan. Daarom is het van belang om altijd te beseffen dat je als ondernemer ook tijd in een VA moet investeren, maar dat dit zich uiteindelijk terug betaald.

Virtua Support

Mocht je als ondernemer toch een VA nodig hebben, dan is het altijd mogelijk om meer informatie te verkrijgen bij Virtua Support. Zij bieden assistentie op afstand aan ondernemers.