Een energielabel geeft de energieprestatie van een gebouw of woning aan. Het laat zien hoe zuinig een gebouw is en dit wordt vaak gebruikt bij het aanschaffen of huren van een gebouw. Hoe beter het label, hoe zuiniger het gebouw en hoe meer er kan worden bespaard. Wanneer je als ondernemer jouw bedrijfspand wilt verhuren of verkopen is het verplicht om in bezit te zijn van een energielabel. Vanaf 2020 zal er gebruik worden gemaakt van een nieuwe methode om de energieprestatie weer te geven, namelijk de NTA 8800.

Wat is de NTA 8800?

Tegenwoordig worden de prestaties weergeven doormiddel van een Energie Index, die loopt van G tot en met A. Deze wordt vervangen door de BENG-indicatoren. BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Dit wordt ook wel de NTA 8800 genoemd.

Wat zijn de BENG-indicatoren?

BENG maakt gebruik van drie indicatoren:

  1. De energiebehoefte. Hoeveel energie heeft het gebouw nodig om te verwarmen of te koelen? Dit wordt uitgedrukt in kWh per m2 gebruiksoppervlakte per jaar. Het draait hier om de isolatie, glasoppervlakte, aanwezige zonwering etc.
  2. Primair energiegebruik. Hoeveel fossiele brandstof in kWh per m2 per jaar is er nodig voor verwarming, warm water en koeling?
  3. Aandeel hernieuwbare energie. Het percentage hernieuwbare energie van het totale energiegebruik.

Voor wie geldt de NTA 8800?

De nieuwe methode, NTA 8800, zal gelden voor alle nieuwbouw, bestaande bouw, woningbouw en utiliteitsbouw. Als pandbeheerder moet je een energielabel hebben om het pand te mogen verhuren of verkopen. Een energielabel aanvragen moet dus vroegtijdig gebeuren om een flinke boete te voorkomen. In 2020 is er een nieuwe methode, maar dit zal niet veranderen dat een energiebesparende woning veel aantrekkelijker is voor een eventuele koper of huurder. Zorg er dus voor dat jouw pand energiezuinig is.