Als je iets wilt kopen, dan zijn er een paar aspecten waar je rekening mee dient te houden en dat geldt ook voor het geval je aan een nieuwe fiets toe bent. Omdat online shoppen met de dag populairder wordt, nemen we in dit artikel een van de snelst groeiende fietswebshops onder de loep: Fietsenplaats.nl ( in nauwe samenwerking met City-Bikes.nl).
Maar welke aspecten zijn dan zo belangrijk, niet alleen bij een webwinkel, maar in principe voor elke winkel?

 

FietsenPlaats.nl ervaringen

• Product
• Kwaliteit
• Prijs
• Klantenservice

Elke winkel begint echter bij wat ze te verkopen hebben, wat hebben ze te bieden, want dat is tenslotte de reden waarom we bij deze of gene winkel gaan shoppen. Zoals vermeld is dat voor Fietsenplaats de fiets, één van de meest, zo niet het meest populaire, vervoersmiddel in Nederland. We hebben er tenslotte gemiddeld meer dan 1 voor elk persoon in ons landje en dat zijn een hoop rijwielen.

De kritische Nederlander zal daarom veel waarde hechten aan een goede fiets en hieronder zullen we dan onze aandacht vestigen op twee van de eerder genoemde aspecten: kwaliteit en prijs van het aanbod op Fietsenplaats.

 

Kwaliteit

De eerlijkheid gebiedt maar meteen te vermelden dat het merk fietsen dat Fietsenplaats in zijn assortiment heeft niet van een, op dit moment, al te bekend merk is. Zowel Fietsenplaats als City-Bikes hebben de productie en verkoop van het merk Spirit in eigen beheer.
Indien men op het internet op zoek gaat naar het fietsenmerk Spirit, wordt daar gemeld dat het hier om een Nederlands fietsenmerk gaat en dat houdt in ieder geval in dat de fietsen gefabriceerd worden op basis van degelijke Nederlandse richtlijnen.

Indien we door het assortiment bladeren, zien de fietsen er allemaal verzorgd uit en voorzien van alle noodzakelijke onderdelen van een verantwoord rijwiel. Als we echter eerlijk zijn, dan is via slechts een foto van het product niet uit te maken wat de kwaliteit precies is. Het feit dat het om een Nederlands merk gaat, en die kunnen zich gewoon niet permitteren om in een fietsgek land rommel te verkopen, moet genoeg vertrouwen scheppen dat de fietsen degelijk van kwaliteit zijn.

Naast de eigen ogen en beoordelingsvermogen is er echter nog een andere manier uit te vinden of de Spirit fiets aan onze verwachtingen kan voldoen en dat zijn de reviews, de beoordelingen ingestuurd door klanten van Fietsenplaats. Deze zijn deels te vinden op de site zelf en met wat meer doorzettingsvermogen op reviewsites of consumentensites. Overigens geldt voor elke substantieve aankoop, zeker via internet, dat het verstandig is uit te zoeken wat anderen ervan vinden en dat geldt dus ook voor de Spirit fietsen van Fietsenplaats.nl.

 

Prijs

Het wordt algemeen verondersteld dat prijzen van productaankoop via het webshops lager zijn dan die van tastbare of fysieke winkels. Dat heeft vooral te maken met het feit dat er minder overhead- en personeelskosten zijn voor de gemiddelde webwinkel. We zouden er dus van moeten kunnen uitgaan dat dit ook geldt voor Fietsenplaats en dat is ook zo. De prijzen van het overigens zeer uitgebreide assortiment zijn uitzonderlijk laag, waarbij ook nog eens een groot deel in de aanbieding is.
Omdat Spirit nog niet zo’n bekend fietsenmerk is, zal dit zeker gedaan worden om marketingtechnische redenen. Als je meer bekendheid wil kweken, kan het geen kwaad via je prijzen meer aandacht te vragen voor je product.

 

Zo hebben we dus al twee redenen waarom Fietsenplaats hun fietsen zo goedkoop kunnen aanbieden, maar er zijn meer redenen.
Indien je een fiets in een tastbare fietsenzaak aanschaft, kun je meestal rekenen op een aantal extraatjes, zoals montage en controle, maar ook één of een aantal gratis servicebeurten. Je moet je ervan bewust zijn dat bij aankoop van een fiets via een fietswebshop er een aantal van dit soort onderdelen niet worden aangeboden. Daarom hoeven ze ook niet in rekening gebracht worden ( geeft dan wel weer een ietwat sceptische indruk van de gratis servicebeurten)

 

Ook is het proces bij problemen en brokken aan de fiets een stuk gecompliceerder. Je kunt immers niet zomaar even binnenstappen en vragen of ze je fiets willen maken, maar zult je fiets moeten opsturen. Dit brengt kosten met zich mee en je bent je fiets over het algemeen een stuk langer kwijt. Meestal kun je dan misschien toch maar de plaatselijke fietsenboer vragen je fiets te maken.

 

FietsenPlaats.nl ervaring

Hoewel er diverse mogelijkheden worden geboden tot retour, ben je er nooit 100% zeker van dat de fiets, die je van Fietsenplaats krijgt opgestuurd, ook daadwerkelijk aan je verwachtingen voldoet. Nadat je zelf de laatste onderdelen hebt moeten afmonteren, zul je de fiets uit willen proberen en hopen dat je tevreden bent. Elke vorm van retournering, om wat voor reden dan ook, brengt een hoop extra handelingen met zich mee.

Dit zijn allemaal redenen waarom Fietsenplaats in principe haar assortiment voor vrijwel de absolute basisprijs kan aanbieden. Dat is op korte termijn leuk voor de portemonnee en hopelijk ook op lange termijn.

 

Prijs-Kwaliteit Verhouding

Je kunt een fiets willen kopen en uitgaan van de kwaliteit zonder aan de kosten te denken, of zo weinig mogelijk willen uitgeven aan een fiets zonder al te veel aandacht aan de kwaliteit van de fiets. Waar de gemiddelde consument echter het meeste op let, en iets dat we ook bij veel verkooppraatjes zien terugkomen, is de verhouding tussen beiden: krijg ik waar voor mijn geld?
Want uiteindelijk gaat het precies daarom. Hoe goedkoper een fiets ( in verhouding met de algemeen normale prijzen), hoe lager de verwachtingen zijn en minder we zullen vragen van de kwaliteit ervan. Dat vergt een afweging van alle mogelijke aspecten bij de aankoop van een nieuwe fiets en zijn er goede redenen aan te geven waarom voor de fietsenzaak in de stad te gaan of voor de online optie van fietswebshop Fietsenplaats te kiezen.

 

Volgens reviews is de onbekendheid met de kwaliteit van het merk, het zelf afmonteren en het meer gecompliceerde proces bij problemen staan de keuze voor online kopen in de weg. Vooral het gemak van aankoop, de prijs en de bezorging aan huis zijn de meest aantrekkelijke onderdelen voor Fietsenplaats te kiezen.