goud-elektronica

Naast dat er gouden munten of biljetten zoals het gouden tientje gekocht kan worden zit er ook veel goud in de consumentenelektronica. Goud in elektronica word gebruikt, omdat het de meest voorkomende dirigent is. Eigenlijk is zilver de beste dirigent, gevolg door goud. Koper is goedkoper dan edele metalen, maar is ook veel langzamer in het transporteren van elektronen dan goud en zilver. In de wereld van computers en communicatie is snelheid ook belangrijker dan kosten. Consumenten kopen dan liever computers van hoge kwaliteit. Dit zal de goudprijs zeker bevorderen.

Het verschil tussen zilver en goud is dat goud zeer corrosie bestendig is. Zilver corrodeert en smelt makkelijker als het in aanraking komt met water. Zelfs bij vochtige lucht. Vandaar dat goud meer betrouwbaar is in elektronica. Goud kopen zit er in voor veel bedrijven zoals, Microsoft en Apple. Het probleem wat er is nu ontstaat is dat veel elektronische apparaten upgraden. Veel consumenten willen ”the next thing” Waardoor oude elektronica vaak gedeponeerd word. Als consumenten hun apparaten sneller vervangen dan het zilver kan afbreken, kunnen de elektronische bedrijven beslissen om goud niet meer te gebruiken in elektronische apparaten om zo meer winst te maken. Apparaten hebben hierdoor wel een korter levensduur waardoor er veel geryceld moet worden.

Er zijn veel ideeen hoe het goud het beste geryceld moet worden. Een van die ideeen is het versnipperen van computers. Maar dat is geen milieu vriendelijke manier en het kost ook vaak duurder. Onderzoekers aan de Universiteit van Edinburgh hebben een efficiënte en milieu vriendelijke manier ontwikkeld voor het herstellen van goud uit oude elektronische apparatuur.

Als elektronica op een verkeerde manier wordt weggegooid betekend het niet alleen dat het milieu vervuild is met lood, kwik en andere stoffen, maar je verliest ook een aanzienlijkheid hoeveelheid goud. In dat laatste geval zijn de huidige recyclingpraktijken gebaseerd om door giftige chemicaliën het goud te herwinnen. Dit heeft een negatieve effect op het milieu. 7% van het goud op de wereld zit momenteel in weggegooide elektronische apparatuur. Onderzoekers hebben een eenvoudige methode ontwikkeld waarbij zij jaarlijks 300 ton goud uit elektronisch afval kunnen herwinnen. Gedrukte printplaten worden in een milde zuur geplaatst waardoor de metalen delen uit elkaar vallen. Het olieachtige vloeistof word toegevoegd die weer zorgt voor een chemische verbinding. Uiteindelijk kan dit vloeistof het goud eruit halen. Er word gehoopt dat deze nieuwe techniek op grootschalig niveau veel edelmetalen zal herstellen. Het herstellen van edel metalen uit elektronisch afval met meer milieu vriendelijke methoden zal milieuvervuiling verminderen en geld besparen. Bovendien helpt het ook om dure raffinage activiteiten te verminderen.

 

Geef een reactie