Ga  jij binnenkort starten met je eigen onderneming? Bijvoorbeeld een winkel of een webshop? Bij het opstarten en runnen van een onderneming komt veel kijken. Een goede start vergt vaak een goede voorbereiding. In deze blog zetten wij de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

Registreren 

Het maakt niet uit wat voor winkel je wilt gaan starten, je moet je altijd eerst inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK), dat geldt eigenlijk voor iedere ondernemer in iedere branche. Wanneer je bent ingeschreven bij de KvK zul je ook een btw-nummer krijgen waarmee je je moet aanmelden bij de belastingdienst. Dit is dan ook het belangrijkste om eerst gedaan te hebben, voordat je naar andere zaken gaat kijken. Voor de registratie bij de KvK is het wel handing om eerst een bedrijfsnaam te hebben (vergeet ook niet te checken of deze daadwerkelijk beschikbaar is), je beslist in welke rechtsvorm je gaat ondernemen, je moet de vergunningen regelen én zorg dat je goed op de hoogte bent van de algemene voorwaarden van de KvK en de overeenkomst die je gaat afsluiten.

Ondernemingsplan 

Een goed begin, is het halve werk. Voordat jij je winkel kunt gaan openen, moet je toch echt een goed ondernemingsplan hebben. Dit is echt een onmisbaar onderdeel van de startfase van elk bedrijf. Met je strategie plan de toekomst van je bedrijf en leg je je doelen vast. Voor dat je tot een goede strategie kan komen, moet je dus goed weten wat je lange en korte termijn doelen zijn. Maar ook wat de risico’s zijn en waar de kansen liggen.

Verzekeringen

Bij het starten van een bedrijf komt veel kijken, zo ook het afsluiten van de juiste verzekeringen. Iedere ondernemer is natuurlijk verschillend dus welke verzekeringen voor jou van belang zullen zijn, zullen verschillen per starter en branche. Desalniettemin, is het wel heel erg belangrijk om hier goed op de hoogte van te zijn. Uitzoeken welke verzekeringen je moet afsluiten zijn dan ook een logische stap naar een goede onderneming.

Boekhouding

Als onderneming ben je verplicht om een boekhouding bij te houden. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen of via een boekhouder of accountant. Hoe dan ook, is het handig om een zakelijke rekening te openen. Zakelijk bankieren brengt verschillende voordelen voor ondernemers met zich mee, denk bijvoorbeeld aan een hogere betaalgrens en gemakkelijker rechten toe dienen aan andere gebruikers, zoals bijvoorbeeld het personeel. Naast een zakelijke rekening te openen, denk ook aan andere praktische dingen zoals een pinautomaat kopen, dit is natuurlijk al helemaal onmisbaar wanneer je een winkel of horeca-gelegenheid gaat starten. Wanneer je ervoor kiest om de administratie zelf bij te houden, zorg er dan in ieder geval voor dat je een goed systeem aanhoudt. Als je vanaf het begin je administratie op orde hebt, heb je daar vaak later profijt van.

Wij wensen alle ondernemers en starters veel succes!