Heb je een nieuwe drone gekocht en wil je deze meenemen op vakantie? Leuk! Maar let wel goed op de wetten op je vakantiebestemming.

Nederland

De wetgeving betreft het vliegen met drones in Nederland mag voor de gemiddelde bezitter bekend worden geacht. Je drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kg. Je mag niet vliegen boven mensenmenigten of boven aaneengesloten bebouwing en zeker niet in no-fly zones. De omgeving van vliegvelden is uit den boze en je moet andere luchtvaartuigen altijd voorrang geven. Tenslotte moet je zorgen dat je jouw drone altijd kan zien, en mag je er niet hoger dan 120 meter mee mag vliegen. In het donker vliegen is eveneens verboden.

 

België

De wetgeving is per land verschillend, en dat kan ervoor zorgen dat je zelfs dicht bij huis met hele andere regels kan worden geconfronteerd. In België bijvoorbeeld mag je drone (tenzij je een brevet hebt) maar 1 kg zwaar zijn en alleen gebruikt worden boven eigen terrein of boven een modelvliegveld. Hoger dan tien meter mag je er niet mee vliegen. Met andere woorden: ga je op vakantie naar België, laat je drone dan maar thuis.

 

Duitsland

Ook in Duitsland is het oppassen met drones. Hier zijn de wetten weliswaar iets soepeler, maar let wel goed op. Heb je een drone tussen de 250 gram en 2 kilogram dan mag je hier mee vliegen. Wel is het verplicht de drone van een sticker of naamplaatje met je naam en adres te voorzien. Een aansprakelijkheidsverzekering is tevens verplicht, en er zijn regels omtrent het vliegen rondom bijvoorbeeld vliegvelden en militaire faciliteiten.

 

Frankrijk en Spanje

De regels in Frankrijk en Spanje lijken op de regels in Nederland. Ook hier mag je niet boven bebouwd gebied vliegen of boven groepen mensen. In Frankrijk is de maximale vlieghoogte 150 meter, in Spanje 120. Vliegen in het donker is een no go, en ook in deze landen zijn er no fly zones ingesteld waar je echt weg moet blijven met je drone.

 

Algemene tips

Wil je een drone kopen om mee te nemen op vakantie? Let dan op dat je geen al te groot model koopt. Een DJ Spark Drone kan bijvoorbeeld een goede optie zijn. Een DJ Spark Drone is redelijk compact en lichtgewicht, en prima geschikt om mee te nemen op vakantie of tijdens dagjes weg.

Zorg dat je op je vakantiebestemming altijd goed op de hoogte bent van de wetten en regels en gebruik daarnaast je gezond verstand. Vliegen in de buurt van een vliegveld is bijvoorbeeld nooit een goed idee.