Wanneer zet ik mijn kind op een fiets, of een volgende fiets? zullen veel ouders zich afvragen. Fietsen is nu eenmaal een ingeburgerd gegeven in Nederland en je kunt er dus maar zo snel mogelijk bij zijn.
Doen ouders het uit het oogpunt van opvoeding, er is nog een andere tak die zich met deze vraag bezighoudt: de fietsenbranche zelf.
Het is namelijk voor de fietsenproducent en de fietsenwinkel, tastbaar om de hoek of online zoals bij City-Bikes, van groot economisch belang te weten vanaf welke leeftijd ze fietsen moeten maken en verkopen.
Neem je nu een online fietswebshop als het eerder genoemde City-Bikes of Fietsenplaats, dan zie je in hun assortiment dat zij de leeftijd van 3-4 jaar als startpunt beschouwen. We hebben hier dan al wel om, laten we zeggen, echte fietsen, dus twee wielen en trappers, en een eerste duidelijke vraag naar evenwicht.
Je kunt niet vroeg genoeg beginnen!
Bij de ontwikkeling van kinderen is dit een veel gehoorde kreet. Hoewel dit lang niet voor alle aan te leren kennis en activiteiten geldt, mag je dat van fietsen best wel beweren. De belangrijkste reden daarvoor is dat de fiets gewoon een ideaal vervoersmiddel is in ons landje. Kinderen kunnen ineens een wereld ontdekken in een ruime cirkel rondom de veilige woning, maar ook weer niet zo ver dat ze gelijk verdwalen. En deze cirkel wordt met de leeftijd en de grootte van de fiets wel steeds groter.
De vraag blijft dan wel hangen wat ‘vroeg genoeg’ is en daarover is men het over het algemeen wel eens: met de leeftijd van 3 a 4 jaar.
Dit hoeft overigens allerminst te betekenen dat ieder kind ook daadwerkelijk dan al de capaciteiten heeft om te leren fietsen.
Uit onderzoek is gebleken dat voor de specifieke vaardigheden om te kunnen fietsen rond de leeftijd van 6 a 7 jaar is. Op dat moment is het kind pas in staat op verantwoorde wijze meerdere taken tegelijk uit te voeren. Bij fietsen is dat trappen, sturen, evenwicht en het overzicht behouden op de omgeving en verkeersregels.
Indien we al deze overwegingen in acht nemen, blijft toch het gevoel en de praktische gedachte dat we niet vroeg genoeg kunnen beginnen met het aanleren van het fietsen. Om eventuele bezwaren weg te nemen bouwen we dit ook op. We zetten een driejarige niet gelijk op een volwaardige fiets. We beginnen met een driewieler, gaan over op een loopfietsje, vervolgens een echt fietsje met zijwielen tot we in het eindstadium belanden met een echte fiets op twee wielen en met trappers.
Met of zonder zijwieltjes?
Er is al enige tijd sprake van een zekere controversie in de juiste werkwijze bij het aanleren van fietsen bij kinderen. Hierbij draait het om de vraag of men nu wel of niet gebruik moet maken van de zijwieltjes op de kleinste kinderfietsen. In het assortiment van City-Bikes zien we dat alle fietsjes voor 3-4 jarigen en die in voor de leeftijdsgroep 4-6 jaar standaard zijwieltjes gemonteerd hebben.
Op zich kan dat geen kwaad, als we de hier gestelde vraag beschouwen, omdat zijwieltjes gemakkelijk te demonteren zijn. Heb je er geen, dan moet je ze mogelijk bijkopen en zorgen dat ze goed en stevig vastgemaakt worden.
De groep voor de optie zijwieltjes vindt het een logisch vervolg op het loopfietsje of de driewieler. Het kind wordt de tijd gegeven te wennen aan het idee van twee wielen en trappers.
De andere groep daarentegen beweert dat je zo snel mogelijk, zo niet meteen een logische stap moet maken naar een fiets zonder zijwieltjes. Met een driewieler heeft het kind geleerd te sturen, met een loopfietsje het evenwicht, dus waarom zou je stagneren of zelfs een stap terugdoen met zijwieltjes.
Het is natuurlijk geheel aan de ouders en vooral ook de aanleg van het kind voor welke optie men kiest.
Waar moet je zoal op letten als je je kind wilt leren fietsen?
Er zijn twee heel duidelijke factoren van belang als je je kind wilt leren fietsen: plezier en veiligheid!
Dit zien we ook terug bij elk artikel dat we kunnen vinden met hier en daar wat kleine verschillen in aanpak.
• Kinderen moeten plezier krijgen of hebben in fietsen.
Het is toch al zo dat fietsen voor Nederlanders net zo natuurlijk is als lopen of zwemmen en dat is ook te zien. Overal in hun directe omgeving zien ze andere kinderen fietsen en kinderen zijn nu eenmaal nieuwsgierig. Zeker op jonge leeftijd is het ontdekken van de wereld hun belangrijkste bezigheid.
Het stimuleren van die nieuwsgierigheid is een belangrijke taak voor de ouders, met dien verstande dat ze situaties moeten aanbieden waarin dat voor het kind ook leuk is. Je koopt dus een driewieler, loopfietsje, fiets met of zonder zijwielen die voor het kind aanstekelijk werkt. Bekijken we de fietsjes die City-Bikes voor de jongsten heeft, dan zien we vooral een bonte verzameling aan kleuren en mogelijke leuke accessoires als vlaggetjes, bellen en andere versieringen.
Binnen dat kader moet je kind er ook klaar voor zijn te willen leren fietsen, anders wordt het echt een gevecht bergop. Stimuleren is goed, te veel druk absoluut niet en kan zelfs leiden tot een angst voor fietsen.
• Veiligheid
Fietsen is een kwestie van evenwicht, trappen, sturen, remmen en tegelijkertijd oog hebben voor je omgeving.
Voor de kleinsten zijn verkeersregels nog niet zo van belang, omdat ze daarvoor nog niet ver genoeg van huis gaan. Je vertelt ze natuurlijk wel dat ze altijd moeten oppassen, maar dat geldt voor alles.
Op fietsgebied hebben we het al gehad over een natuurlijke opbouw naar de echte fiets, maar die moet ook aan een paar veiligheidsregels voldoen.
o Zo moeten kinderen altijd de voeten aan de grond kunnen
zetten, dus koop nooit een te grote fiets.
o Begeleidt je fietsende kind tot het geleerd heeft evenwicht te bewaren.
o Remmen is net zo belangrijk als het voortbewegen zelf.
o Leren fietsen is een kwestie van vallen en opstaan, dus bescherm je kind met een helm.
o Leer het kind dat ze zich niet moeten laten afleiden en geconcentreerd moeten blijven op het fietsen zelf.
Leren fietsen is een belangrijk gebeuren in het leven en de ontwikkeling van het kind. Gelukkig zijn het daar heel veel mensen over eens en is er op het internet een schat aan gegevens en informatie te vinden over dit onderwerp. Maak daar gebruik van als jouw kind dat fietsleerstadium bereikt!