Heeft u een bedrijf en bent u aan het kijken naar een nieuw softwarepakket? Maar, heeft u niet dusdanig veel technische kennis? In dat geval kan het best lastig zijn om tot de juiste keuze te komen. Kiest u bijvoorbeeld voor een open source software of juist voor een clodes source software? Wij helpen u graag op pad met dit artikel! Graag beginnen we bij het begin; wat is open source software en wat is closed source software?
Open source software
Open source software heeft het kenmerk dat deze vorm van software gratis is. Mensen van over de hele wereld kunnen een dergelijk softwarepakket gebruiken. Het mooie van open source software is dat dit continue verbeterd kan worden. Dat komt doordat de broncode van open source software gewoon open en bloot te vinden is. Ontwikkelaars van over de gehele wereld kunnen daardoor dus verbeteringen doorvoeren in de broncode. Op die manier kan de open source software ook een software-pakket-op-maat worden. U kunt namelijk een programmeur inhuren om een open source software voor de volle 100% procent voor u op maat te laten maken. Één van de bekendste voorbeelden van open source is WordPress.
Closed source software
Zoals u wellicht al zou verwachten, is closed source software min of meer afgesloten software. Dat klopt volledig; de broncode van closed source software is niet in te zien. Deze vorm van software wordt in 95% van de gevallen uitgegeven als een licentie. De ontwikkelaar van de software kan de software met andere partijen delen, indien deze partijen er voor betalen. Deze partijen krijgen dan de beschikking over de software, maar kunnen hier zelf geen veranderingen in doorvoeren.
Waar kiest u voor?
Wilt u een bijvoorbeeld een website laten maken? Dan zou u best tegen deze keuze aan kunnen lopen. Bij het uitzoeken van een nieuw softwarepakket is het van groot belang om rekening te houden met de verschillen. Om tot de juiste keuze te komen, is het belangrijk om een overweging te maken tussen de volgende factoren:
- Kosten
- Service
- Innovatie
- Gebruiksgemak
- Veiligheid
Veiligheid
Als u meerdere softwarepakketten in het vizier heeft, is het aan te raden om elk pakket op bovenstaande punten te beoordelen. Het punt ‘veiligheid’ mag absoluut niet onderschat worden. De veiligheid wordt steeds belangrijker, met name doordat er steeds meer gegevens openbaar komen op het internet. Ook voor uw klanten is het van belang om te weten dat hun gegevens bij uw onderneming veilig zijn.
Kosten
Uiteraard zijn ook de kosten belangrijk. De meeste ondernemers willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en dat is bij een softwarepakket ook het geval. Indien u alleen naar het kostenplaatje kijkt, is de open source software interessanter. Deze software is gratis te downloaden op het internet. Maar, de open source software moet ook onderhouden en geüpdate worden. Wie gaat dat doen? Heeft u daar kennis van of moet u andere mensen hiervoor inhuren? Als u continue andere mensen in moet huren, kan het kostenplaatje ook flink oplopen. Ga hier niet al te licht mee om en ga vooral van het langere-termijn-kostenplaatje uit!
Service
We gaven het hierboven al even aan; de service bij een softwarepakket is van het belang. Het is soms nodig om veranderingen in het pakket door te voeren of om het pakket simpelweg te updaten. Bij de open source software is dit compleet aan u zelf. Als u zelf technische kennis heeft, levert dat geen problemen op. Als u echter een noob bent op het gebied van software, dient u hiervoor een derde partij in te schakelen.
Bij de closed source software zit de service vaak inbegrepen in een abonnementsvorm. Dat betekent dat de leverancier van het pakket altijd voor u klaar staat om service uit te voeren. Als we op dit component open source en closed source software naast elkaar zetten, heeft de closed source software hier absoluut een groot voordeel.
Innovatie
De wereld staat niet stil, uw onderneming staat stil, de maatschappij staat niet stil en de economie staat ook niet stil. Dat betekent in feite dat u continue de focus op innovatie moet hebben. Hoe kan u uw bedrijf verder verbeteren? Welke processen kunnen er verbeterd worden? Kan er wellicht een verbetering door worden gevoerd in het softwarepakket?
Als u voor closed source software kiest, wordt het pakket door de leverancier continue geüpdate. U bent daarmee verzekerd van een continue stroom aan verbeteringen. Dat is uiteraard een erg prettige gedachte.
Als u voor de open source software kiest, dient u deze verbeteringen zelf door te voeren in de broncode. Als u daar de technische kennis niet voor heeft, moet u een derde partij inhuren. U raadt het al; dat kost uiteraard geld. Daar tegenover staat wel dat u erg flexibel bent met open source software. U kunt alle kanten op, terwijl u bij closed source software afhankelijk bent van de leverancier.
Bij de closed source software kunt u er wél vanuit gaan dat de leverancier de veiligheid bij updates in het vizier houdt. Als u zelf dingen in de broncode aan gaat passen, bestaat er uiteraard altijd een kans dat er een lek in uw systeem komt.
Gebruiksgemak
U of uw werknemers moeten het softwarepakket gaan gebruiken. Het is daardoor uiteraard van belang dat het softwarepakket vriendelijk in gebruik is. De closed source software heeft hierbij een belangrijk voordeel; een dergelijk softwarepakket wordt altijd inclusief gebruikshandleiding opgeleverd. Bij de open source software is dat niet het geval. Uiteraard is er wel op internet veel informatie voor handen bij een open source software.
Onder aan de streep kunnen we wel stellen dat closed source software vaak gebruiksvriendelijker is.
Conclusie
Met behulp van dit artikel heeft u meer inzicht gekregen in de verschillen tussen open source en closed source software. Het staat als een paal boven water dat beide producten hun eigen kenmerken, met daaruit voortvloeiende voor- en nadelen, hebben. Waar gaat uw keuze naar uit? Zet de verschillende softwarepakketten op een rijtje en beoordeel elk softwarepakket met behulp van de vijf componenten, zoals wij ook in dit artikel hebben gedaan. De uiteindelijk keus is uiteraard ook afhankelijk van uw wensen, uw organisatie en uw medewerkers.