red open neon signage

Het starten van een eigen bedrijf is iets waar veel mensen van dromen, maar lang niet iedereen verwezenlijkt deze droom altijd. Het beginnen van een eigen bedrijf is namelijk een moeilijke stap. Als je over het starten van je eigen bedrijf na hebt gedacht, heb je mogelijk ook nagedacht over het nemen van een franchise. Het is de perfecte manier om een ‘eigen’ bedrijf te beginnen, maar vanaf de eerste stap genoeg zekerheid te hebben voor succes. Er zijn echter vaak vragen over het nemen van een franchise. Hier lees je alles over franchising.

Wat is een franchise?

Franchising is in principe het recht wat een grote onderneming aan een particulier geeft om de naam en formule van het grote bedrijf te gebruiken. De franchisenemer en franchisegever werken samen. De franchisenemer begint een ‘nieuw’ bedrijf zonder zelf een plan en formule op te hoeven stellen.

Hoe begin je een franchise?

Veel winkels en bedrijven doen aan franchising. Vaak worden er door winkels en bedrijven zelf franchisenemers gezocht. Als er bij een winkel of bedrijf die jou aanspreekt een franchisenemer gezocht wordt, kan je vaak makkelijk informatie aanvragen of contact opnemen. Vanaf dat moment zijn de eerste stappen gezet en kan het echte werk beginnen.

Zijn er kosten verbonden aan het nemen van een franchise?

Ja, het nemen van een franchise kost altijd geld. Het verschilt per bedrijf wat die kosten zijn, maar vaak bestaan deze uit entreekosten, een franchisevergoeding of bijdrage en een reclamebijdrage. De entreekosten dienen eenmalig te worden betaald, om deel te nemen aan de formule van de franchisegever. De andere kosten komen maandelijks of jaarlijks terug.

Waarom zou je een franchise nemen?

Als je een franchise neemt, ben je verzekerd van succes. Je maakt gebruik van de formule van een al bekend bedrijf, waardoor je vertrouwen en bekendheid wint. Het is de perfecte manier om er achter te komen of ondernemen jouw ding is. Je bent relatief weinig geld kwijt en toch maak je de volledige ‘experience’ van het ondernemen mee. Het is een veilige optie als er in jouw stad al veel concurrentie is.

Welke winkels doen aan franchising?

Bijna elke winkel die je tegen komt doet aan franchising. Denk maar aan Albert Heijn, Subway, Hema, Kruidvat of de Jumbo. Franchise ondernemingen zijn niet meer weg te denken. Keuze is er genoeg.