In 2019 zal AR development een enorme groei doormaken. Dat komt door de beschikbare hardware, betere tools voor de augmented reality developer, en ook door de toenemende vraag vanuit zowel de consument als het bedrijfsleven. Maar waar moet je beginnen met het huidige aanbod AR apps, en waar is er ruimte voor verdere ontwikkeling? Op deze pagina bekijken de mogelijkheden op het gebied van hardware, en de tools die een augmented reality developer gebruikt om AR apps te maken.

Welke hardware heb je nodig om een augmented reality app te gebruiken?

Een belangrijke reden voor de populariteit van AR development is de mobiele hardware mogelijkheden die op de markt verkrijgbaar zijn. Het is mogelijk om door een augmented reality app ontwikkelaar een overtuigende augmented reality app te bouwen voor standaard consumentenproducten. Hier zijn de vier voornaamste categoriën AR hardware:

Smartphone: Hoewel de meest luxe modellen de beste prestaties leveren, is het ook met goedkopere en oudere smartphones mogelijk om AR apps te bekijken. Dit is interessant voor games, maar ook zeker voor promotionele apps van bedrijven die diensten of producten op een innovatieve wijze willen presenteren. Daarmee wordt iedere smartphone een waardevol advertentiemedium.

Tablet: Een tablet is meer dan een smartphone met een groter scherm, een augmented reality developer kan speciale applicaties bouwen voor deze mobiele apparaten. Zo kunnen meerdere personen tegelijkertijd op het scherm kijken, daarom zie je vaak AR development op het gebied van educatie en instructie.

AR glasses: De volgende stap in deze technologie is de implementatie van augmented reality in ‘wearables’, apparatuur die je niet meer hoeft vast te houden. Een handsfree oplossing biedt nieuwe mogelijkheden, met een AR bril is er ook sprake van ‘persistent vision’, je hoeft niet meer weg te kijken van de digitale weergave.

MR headset: Alle mogelijkheden komen samen bij mixed reality, waar naast een eenvoudige weergave van digitale beelden ook diepte registratie mogelijk is. Een HoloLens developer kan zo een compleet gebouw registreren met afzonderlijke kamers en etages. De Daqri is hier een ander voorbeeld van, deze MR headset wordt vaak gebruikt in de bouwsector en door architecten.

Start met deze augmented reality apps. Hier zijn een aantal voorbeelden van AR apps voor de diverse platformen:

Smartphone

ViewRanger is een app voor wandelaars die de route over het live camerabeeld legt. Deze visuele informatie werkt eenvoudiger dan een kaart of GPS locatie.

L’Oreal heeft de augmented reality developer ModiFace ingelijfd, de ontwikkelaars van een populaire virtuele make-up applicatie. Naast make-up testen kun je ook direct producten online bestellen.

Tablet

Star Walk is een goed voorbeeld van augmented reality, waarbij het grote beeldscherm voordeel biedt. Je kunt sterrenbeelden bekijken op de juiste positie in de lucht.

Automerken als BMW en Hyundai leveren in plaats van vuistdikke handleidingen tegenwoordig interactieve AR handleidingen voor tablets. Met animaties en beeldanalyse wordt de bediening van de auto uitgelegd.

AR glasses

DHL werkte samen met Ricoh en Ubimax aan een ‘Vision Picking’ augmented reality app die order picking efficiënter maakt. Personeel kan handsfree werken dankzij AR brillen.

Porsche maakt gebruikt van de ODG AR glasses om auto’s te repareren in de garage. Monteurs zien de instructies direct voor hun gezichtsveld.

MR headset

Holo-Human is een mixed reality applicatie gemaakt door HoloLens developer 3D4Medical. Het stelt medisch studenten in staat om complexe anatomie modellen te bekijken en analyseren tot in het kleinste detail.

Internationaal bouwbedrijf Mortenson maakt gebruik van de Daqri Smart Helmet om mixed reality visualisaties van het scherm naar de bouwplaats te brengen.

AR development tools worden steeds beter

Voor de standaard mobiele platformen kan de augmented reality developer direct van start met ARKit (Apple) en ARCore (Google). De meeste AR brillen werken op basis van Android, wat AR development relatief eenvoudig maakt. De doorlooptijd van concept naar augmented reality app kan met deze tools verkort worden. Een HoloLens developer werkt op basis van een mobiel Windows systeem. Deze omgeving biedt meer mogelijkheden voor professionele toepassingen.

Mixed reality biedt nog meer mogelijkheden

De HoloLens van Microsoft, de Daqri mixed reality headset en de Magic Leap One luiden een nieuw tijdperk in van AR development. Bij deze toepassingen is het mogelijk om vrij te bewegen met digitale beelden die zich op een vaste positie in de ruimte bevinden. Dit kan product development en prototyping versnellen, door deze technologie online toe te passen kunnen teams op meerdere locaties samenwerken wat zeker voor internationale bedrijven een efficiënte werkwijze mogelijk maakt.

Smartphone is een laagdrempelige manier om te starten met augmented reality apps, met AR glasses en MR headsets wordt de maximale potentie behaald uit deze technologie.